Digitale toegankelijkheid voor blinde en slechtziende gebruikers
Voor blinde en slechtziende gebruikers is het internet, net zoals zoveel andere zaken, een echte uitdaging, zeker als websites niet goed zijn opgebouwd. Ze hebben wel hulpmiddelen zoals schermlezers, maar om deze goed te kunnen gebruiken, moet de website digitaal toegankelijk zijn.
Hoe kunnen we hen helpen?
- We zorgen voor alternatieve tekst bij afbeeldingen, zodat schermlezers ook hier nuttige informatie over kunnen geven.
- We kiezen voor voldoende kleurcontrast en schaalbare lettergroottes, zodat teksten makkelijker leesbaar worden.
Digitale toegankelijkheid voor dove en slechthorende gebruikers
Mensen die slecht horen of gedeeltelijk / volledig doof zijn, doen vaak een beroep op alternatieven om audio op websites en apps te begrijpen. Vaak zijn dit alternatieven die wij makkelijk kunnen voorzien, waardoor we de website of app weer heel wat toegankelijker maken.
Hoe doen we dat dan precies?
- We zorgen voor video’s met ondertiteling of audiotransciptie.
- We kunnen gebruik maken van gebarentolkvideo’s om de inhoud begrijpelijk te maken.
Digitale toegankelijkheid voor mensen met motorische beperkingen
Als het over digitale toegankelijkheid gaat, wordt vaak snel de link gelegd met slechtziende of slechthorende gebruikers. Maar wat met gebruikers met motorische beperkingen? Denk maar aan mensen met verlamming, tremoren of beperkte controle over hun ledematen. Voor hen kan het lastig zijn om een muis te gebruiken of precieze bewegingen te maken.
De oplossing?
- We zorgen ervoor dat je website volledig via het toetsenbord bedienbaar is.
- We zorgen ervoor dat je website compatibel is met spraaksoftware.
Op die manier maken we het veel makkelijker voor deze gebruikers om te navigeren door de website.
Digitale toegankelijkheid voor mensen met cognitieve beperkingen
Een andere categorie van gebruikers waar niet meteen aan gedacht wordt bij de termen ‘digitale toegankelijkeheid’ zijn mensen met cognitieve beperkingen, zoals dyslexie, autisme of ADHD. Deze gebruikers kunnen moeite hebben met complexe taal, drukke interfaces en flitsende content.
De oplossingen zijn dan vaak ook eenvoudig te voorzien:
- We zorgen voor eenvoudige, verstaanbare taal.
- We maken gebruik van een overzichtelijke structuur op je website.
- We kiezen voor rustgevende kleuren en vermijden flitsende video’s.
Zo helpen we ook hen om informatie beter te verwerken en de website op een aangename manier te gebruiken.
Digitale toegankelijkheid voor ouderen
Het internet wordt vaak gezien als een tool voor de ‘jongere generatie’, maar steeds meer oudere mensen maken ook gebruik van digitale diensten. Toch ervaren zij vaak drempels bij het gebruik van websites en apps, zoals een verminderd zicht of weinig digitale ervaring.
Hou ook rekening met deze doelgroep:
- Vermijd kleine lettertype en slechte kleurcontrasten.
- Zorg voor duidelijke navigatie op je website.
- Maak je CTA knoppen groot en duidelijk genoeg.
Door rekening te houden met digitale toegankelijkheid kan je als bedrijf ook deze groeiende doelgroep beter bedienen.
Digitale toegankelijkheid voor mensen met tijdelijke beperkingen
Digitale toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor mensen met een permanente beperking, maar ook voor mensen met tijdelijke beperkingen. Ook zij kunnen hinder ondervinden van een ontoegankelijke website.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Een gebroken arm: probeer maar eens een website te bedienen met één hand, da’s niet gemakkelijk! Als je de website dan kan bedienen via spraak of kan navigeren via een toetsenbord is dit echt wel handig.
- Oogproblemen na een operatie: als de tekst op een website niet vergroot kan worden of het contrast niet goed is, kan iemand tijdelijk geen toegang hebben tot informatie, en da’s vervelend.
- Omgevingsfactoren: zelfs mensen zonder (tijdelijke) beperking kunnen hinder ondervinden van ontoegankelijke websites. Denk aan fel zonlicht waardoor een scherm moeilijk leesbaar is of een drukke omgeving waarin je geen audio kunt beluisteren zonder ondertiteling.
Conclusie: iedereen heeft baat bij digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid gaat niet alleen over het helpen van mensen met een beperking, maar over het creëren van een online omgeving waar iedereen toegang heeft tot informatie en diensten. Als websitebouwer vinden wij toegankelijke digitale platformen geen luxe, maar een noodzaak.
Door te investeren in digitale toegankelijkheid zorg je er dus voor dat jouw website of applicatie niet alleen voldoet aan de geldende wetgeving, maar dat jeook een breder publiek bereikt, beter functioneert en een betere gebruikerservaring biedt voor iedereen. Da’s goed voor de gebruikers, maar zeker ook voor jou en je bedrijf.