Wat is UX?
Bij UX – of User Experience - spreken we over de gebruikerservaring van jouw bezoekers. De totale belevenis en emoties die je ervaart op de website van Apple.
Geschiedenis UX
UX en UI. Twee kleine woordjes met maar één letter verschil. Vele ondernemers en digitale marketeers zien deze termen de laatste jaren naar boven komen, maar wist je dat de term “UX” officieel in 1995 al zijn debuut maakte?
Tromgeroffel… Het was de cognitieve wetenschapper Donald Norman dat voor het eerst het woord “UX” uitsprak tijdens zijn indiensttreding bij – jawel - Apple. Zijn functietitel ‘User Experience Architect’ leidde uiteindelijk tot een wereldwijde term: UX.
Voorbeelden UX
Neem nu een UX-voorbeeld van één van onze klanten: Zwemvijverplanner
Door het maken van een online configurator, kunnen klanten op een eenvoudige manier hun eigen zwemvijver samenstellen en kennen ze meteen het kostenplaatje.
Een ander voorbeeld is Coolblue.
Bij het downloaden van hun app kan je eenvoudig bekijken hoe een specifiek product eruit zou zien in jouw eigen ruimte. Je kan bijvoorbeeld door een selectie van televisies scrollen en via de camera van je smartphone zelf zien hoe de tv aan jouw muur zou hangen.
De urenlange zoektocht naar ‘past deze tv wel in mijn living?’ of ‘is dit wel het juiste formaat?’ is door UX (in combinatie met Augmented Reality) voorbij.
Wat is UI?
Bij UI – of User Interface – spreken we over de gebruikersomgeving van jouw bezoekers. Het minimalistisch design, geen afleidingen en een makkelijke navigatie op de website van Apple.
De geschiedenis van UI
Het begrip “UI” dateert al zelfs van 1973! In hetzelfde jaar waar de Rolling Stones één van hun bekendste singles uitbrachten: Angie, maakte de computer ‘Xerox Alt’ zijn intrede met als gevolg de basisbeginselen van de eerste grafische gebruikersinterface.
Voorbeelden UI
Op de website van Kärcher Center Maes hebben we de startpagina zo vormgegeven dat online bezoekers direct een duidelijk overzicht krijgen van alle producten.
Op de startpagina kunnen bezoekers gemakkelijk kiezen tussen professionele machines of apparaten voor thuisgebruik. Bovendien hebben we een knop toegevoegd waarmee je kan beslissen of je de prijzen inclusief of exclusief BTW wilt bekijken.
Een ander voorbeeld is Spotify.
Spotify gebruikt namelijk een gebruiksvriendelijke UI software dat zich aansluit bij de verschillende behoeften van de muziekliefhebber. Denk maar aan:
- Overzichtelijke menu’s
- Krachtige zoekfunctie
- Personalisaties aan de hand van hun ‘Daily Mixes’ en ‘Discover Weekly’- afspeellijsten
- Eigen afspeellijsten maken
- Favorieten toevoegen
- Kleurrijke visuals
Wat zijn voorbeelden van een slechte User interface (UI)?
- Aanschouw een website dat specifiek gemaakt is voor slechte UI: https://userinyerface.com/
Raakte jij al gefrustreerd na stap 1?
Hoe jij UX en UI moet gebruiken
Het verbeteren van de UX en UI op jouw website brengt enkele uitdagingen met zich mee, maar het uiteindelijke resultaat wordt alleen maar beter als je de volgende stappen volgt.
Help jouw gebruiker
Begin met het identificeren van jouw doelgroep door het maken van een buyer persona of klantprofiel.
Stel jezelf de vraag: Wie zijn jouw online bezoekers? Naar wat zijn ze op zoek? Waar hebben zij nood aan?
Stap in hun schoenen
Tijd om in de huid te kruipen van jouw bezoekers!
Schrijf scenario’s uit, breng de klantenreis - of customer journey - in kaart. Kortom, analyseer elke mogelijke manier waarop gebruikers jouw website kunnen benaderen.
Keep it simple
Tijdens het ontwerpen van je website is het belangrijk om je huisstijl en lay-out op een eenvoudige manier te visualiseren. Dit kan je doen door het maken van:
- Mock-ups
- Flowcharts
- Moodboards
- Wireframes (Adobe XD, Sketch en Figma)
- …
Meten is weten
Zorg dat je verschillende ontwerpen kunt uitproberen. Laat meerdere personen naar je ontwerp kijken en vraag hen welke knoppen aantrekkelijker zijn om op te klikken, welke kleuren het beste bij elkaar passen en of de afbeeldingen consistent zijn.
Er bestaan ook verschillende tools waarbij je zowel de gebruikersomgeving als ervaring kan testen zoals:
- Heatmaps
- Feedback polls
- Google Analytics (sessieduur, conversies)
- Maze (+InVision)
- …
Het verschil tussen UX en UI
In onderstaande tabel hebben wij de verschillen tussen UX en UI nog even voor je opgesomd:
UX | UI | |
Volledige benaming | User Experience | User Interface |
Vergelijking | Personalisatie van Apple-producten | Minimalistisch design van Apple |
Doel | Het creëren van een positieve gebruikerservaring voor de (online) bezoeker. | Het creëren van een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke presentatie van jouw product |
Voorbeeld |
|
|
Meetbaarheid |
|
|
Leg je de focus op UX of UI?
In dat geval is het geen ‘of-of’, maar een ‘en-en-verhaal’. UX en UI gaan hand in hand. De één kan niet zonder het ander.
Op de website van Apple gaat het ook verder dan ‘ik ga nu even een random gsm kopen’. Je krijgt het totaalplaatje: een professionele look + al de tools en personalisaties om jouw online-ervaring te verbeteren.
Kortom, een website dat aan al jouw verwachtingen voldoet en zelfs overstijgt.