Alles wat je moet weten over DNS-records

Als je iets voor je website moet regelen, hoor je vaak ‘DNS-records’ opduiken. Maar wat zijn DNS-records nu eigenlijk en waarom vragen wij als websitebouwer om hier wijzigingen aan te doen? Of waarom moeten wij dit zelf aanpassen om een website online te krijgen? 

We leggen het je zo simpel mogelijk uit. Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust.

 Stel ons je DNS-vraag

We beginnen bij het begin: 

Wat zijn DNS-records?

DNS is de afkorting voor Domain Name System. Op’t internet wordt DNS vaak vergeleken met een telefoonboek, en da’s een logische vergelijking.

Stel je voor dat het internet een gigantische stad is met miljoenen gebouwen. Een gebouw is dan in dit geval een website.

Elk gebouw heeft een uniek adres, zoals een telefoonnummer ook uniek is. Ken jij alle telefoonnummers die op je smartphone staan, vanbuiten? Wij ook niet, daarvoor hebben we onze contactenlijst.

Digitale wegwijzers

In plaats van alles dus te onthouden, gebruiken we DNS om dit om te zetten naar een gemakkelijk te onthouden naam. In dit geval: domeinnamen. Je kent ons unieke IP-adres niet, maar wel onze website: www.maes-media.be.

DNS-records zijn dus een verzameling van allemaal regels en instructies in dat telefoonboek. Ze vertellen hoe je alles op het internet bereikt. Dus niet enkel websites, maar ook mailservers, … DNS-records zijn dus eigenlijk digitale wegwijzers.

Een DNS verwijst dus eigenlijk naar een adres op een server. Spoiler: het internet is niets magisch. Het zijn gewoon héél veel servers.

Waarvoor worden DNS-records gebruikt?

Er zijn gigantisch veel toepassingen met DNS-records, maar we beperken ons in deze blog even tot de belangrijkste.

1) Domeinnaam naar IP-adres vertalen

DNS-records helpen je (potentiële) klanten je website te vinden. Jij surft naar bol.com? Dan sturen de DNS-records je naar het specifieke IP-adres van de server waar die website zich bevindt.

2) E-mail routering

DNS-records zorgen ervoor dat je mails naar de juiste e-mailserver gestuurd wordt. Zo zorg je ervoor dat je mails niet alleen op de juiste plek aankomen, maar ook effectief aankomen, en niet in de spam belanden.

3) Subdomeinen

Vaak hebben websites subdomeinen. Vaak gaat het hier om zaken die intern worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan intern.maes-media.be (fictief voorbeeld). Met DNS-records kan je zo’n subdomeinen linken aan het juiste IP-adres of server.

Welke soorten DNS-records bestaan er?

Ook hier beperken we ons weer tot de meest voorkomende.

A-record (Address record) en AAAA-records

Deze records koppelen je domeinnaam aan de server waarop je website wordt gehost. Het zorgt er dus voor dat mensen je website kunnen vinden. Wanneer we een nieuwe website maken, gaan we vaak wijzigingen doorgeven aan de A-records. Dit kunnen wij doen, of je huidige domeinbeheerder. Dit stemmen we altijd even af.

A-records en AAAA-records hebben vaak dezelfde functie, maar A-records worden gebruikt voor ‘oude’ IP-adressen, AAAA voor de nieuwe.

De IP-adressen zijn aan’t op raken, dus moeten ze er nieuwe maken. Een beetje zoals met de ondernemingsnummers, die nu ook al met een ‘1’ starten.

DKIM-records (DomainKeys Identified Mail)

Je ziet het al aan de volledige naam: het gaat over e-mail verificatie. Er wordt heel fel gemonitord op mails. Van waar komen ze? Is het spam?

Hiervoor is je DKIM-record belangrijk. Het voegt een soort digitale handtekening (niet zichtbaar, zoals je mailhandtekening) toe aan je uitgaande mails. Hierdoor kan men zien dat jouw mail inderdaad van jou afkomstig is. Zo zie je ook dat de mail onderweg niet is gemanipuleerd.

DMARC-records (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance)

DMARC is een aanvulling op bovenstaande DKIM. Het bepaalt hoe de ontvangende e-mailserver moet omgaan met e-mails die niet aan de verificatiecriteria voldoen.

Of, simpeler: het is bedoeld om phishing en spoofing te voorkomen. Bij spoofing doet iemand zich voor als iemand anders. Stel je voor dat je een mail krijgt van een belangrijke leverancier met een openstaande factuur, maar dat is helemaal je leverancier niet.

Voorkom dat je website gehackt wordt 

CNAME-record (canonical name)

Dit record heeft veel diverse toepassingen en is best technisch en abstract. Wij gebruiken het vaak voor Postmark-integraties. 

Je kan ze bijvoorbeeld ook gebruiken om een alias te maken voor (sub)domeinen. Zo kan je meerdere subdomeinenen koppelen aan één server.

Maar er zijn dus nog meerdere toepassingen.

NS-records (Name Server)

De NS mag je niet verwarren met de NS uit DNS! Hier staat NS voor Name Server. Deze records geven aan welke nameservers verantwoordelijk zijn voor een specifiek domein. Ze duiden dus eigenlijk aan waar de DNS-informatie van jouw domein staat

TXT-records (text)

TXT-records zijn enorm veelzijdig, bovendien zijn er ook veel soorten TXT-records. Hierboven legden we bijvoorbeeld DKIM en DMARC al uit, dat zijn ook TXT-records. Het wordt ook gebruikt voor Google verificatie, … Te veel om op te noemen eigenlijk.

MX-record (Mail Exchange)

Ook heel technisch, maar wel essentieel voor de werking van je mailadres. Het is een record dat aantoont welke mailservers verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van e-mails.

Als je MX-records niet juist geconfigureerd staan, kan je niet mailen.

SPF-records (Sender Policy Framework)

Dit is ook een TXT-record, zie hierboven. Lang verhaal kort: SPF-records helpen je spam en phishing te voorkomen.

Dat is de reden dat als je werkt met een mailplatform (Mailchimp, Active Campaign, Campaign Monitor, …) je vaak je SPF-records (én DKIM) moet juist zetten.

Anders is de kans veel groter dat je in de spam belandt. En dat wil je uiteraard niet.

DNS-records wijzigen bij een domeintransfer

Grafische voorstelling van gewijzigde dns-records bij een domeinovername voor een nieuwe website.

Wanneer we je nieuwe website online plaatsen, moeten we altijd even je domeinnamen, hosting, … afstemmen. Zo moeten we onder andere al je domeinnamen koppelen aan de website. Dit doen we door de DNS-record juist in te stellen. Nadruk ligt bij DNS-records altijd op ‘correct’. Er zijn twee manieren waarop dit kan.

Optie 1: De domeinnamen blijven staan bij de huidige domeinbeheerder.

Om de website te koppelen moet de domeinbeheerder dan enkele wijzigingen doorvoeren aan de DNS-records van het domein. Hij of zij moet deze dan correct instellen.

Optie 2: We nemen de domeinnamen over.

Wij koppelen de website in ons beheer. Dan stellen wij de DNS-records correct in.

Ontdek meer over hosting 

Welke optie is wanneer interessant?

Wanneer je nog andere diensten hebt lopen bij de huidige domeinbeheerder of indien je de domeinnamen zelf beheert, is optie 1 mogelijk het interessantste.

Denk bijvoorbeeld aan Office 365. Dit is vaak gekoppeld via een groot aantal DNS-records. Het is veel handiger wanneer je IT-partner zélf de DNS-records kan aanpassen.

In het andere geval, wanneer bv. de domeinnamen beheerd worden door de vorige websitebouwer, kan het voor jullie interessanter zijn dat wij de domeinnamen overnemen.

Bij beide opties blijven de domeinnamen op jullie naam staan. ’t Gaat het enkel over het beheer.

Verduidelijking opties

 Optie 1Optie 2
Domeinnaam beheer zit bij...Je huidige IT-partnerMaesMedia
Interessant wanneerje IT-partner bijvoorbeeld ook nog je Office365 beheert.De vorige domeinnaambeheerder (niet per se je website bouwer) naast het domein enkel de website beheert.
To do’s voor jou:Je IT-partner de DNS-records doorsturen die wij je bezorgen.Ons de toegang geven tot je domeinnamen. Hiervoor sturen we je een automatische mail, die je ons moet forwarden. Laat ons wel even al je domeinnamen weten.

Welke optie verkies jij? Of heb jij nog geen idee? Bel of mail ons even, dan helpen we je graag verder!

Waarom moet je dan je DNS-records laten wijzigen?

Als je de hele blog tot nu toe gelezen hebt, heb je het antwoord op deze vraag al gekregen. Door de DNS-records aan te passen, zorg je ervoor dat het internetverkeer correct wordt gerouteerd naar jouw nieuwe online bestemming. Je nieuwe website dus.

Zeker als er koppelingen gemaakt zijn met andere tools of ERP-systemen, is het zeer belangrijk om de DNS-records allemaal tijdig te wijzigen. Anders zijn er sommige zaken die niet meer juist zullen werken. En dat wil je steeds vermijden.

Michaël Daems

Wij helpen jou met je DNS-records

Als je ooit met ons samenwerkt om jouw domein en hosting te beheren, hoef je je geen zorgen te maken - wij zorgen ervoor dat alles soepel verloopt

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Hoe werkt de hosting van MaesMedia?

Hoe werkt de hosting van MaesMedia?

Hoe beïnvloedt je domeinnaam je marketing?

Hoe beïnvloedt je domeinnaam je marketing?

Wanneer kies je voor een .eu domeinnaam?

Wanneer kies je voor een .eu domeinnaam?

Beter mailverkeer via je website? Daarvoor gebruiken we Postmark.

Beter mailverkeer via je website? Daarvoor gebruiken we Postmark.

Kan MaesMedia mijn Wordpress website overnemen?

Kan MaesMedia mijn Wordpress website overnemen?

Wat is het beste: een .be of een .com domeinnaam?

Wat is het beste: een .be of een .com domeinnaam?