Website analyse laten maken

Jouw website brengt niet genoeg op. Althans, dat vermoed je toch. Anders zou je deze blog niet lezen. Maar waar ligt het aan? 

  • Zijn er te weinig bezoekers? 
  • Spreekt je website niet genoeg aan? 
  • Of gaat het om een technisch mankement? 
  • ... 

Wat de reden ook is, we vinden het in een websiteanalyse

Meten is weten. Da’s het ultieme cliché, en niet alleen binnen de digitale wereld. Maar je kan veel meten, dus waarom zouden we niet weten?

Het leuke aan een websiteanalyse, is dat we niet enkel kijken naar SEO-verbeteringen of naar design aanpassingen. We kijken naar je algemene bedrijfsstrategie, je algemene communicatie, je marketing verhaal, je verkoop, …

Ontdek in deze blog hoe wij jouw website analyseren en hoe jij er meer rendement uit haalt. 

Een website-analyse moet duidelijk en concreet zijn 

Je moet geen digital native te zijn om te snappen dat je website een cruciale rol speelt in je bedrijfsvoering. Meer nog: laat je website in de meeste gevallen nu je belangrijkste verkooptool zijn. Dus ’t is belangrijk dat die goed werkt.

De jouwe waarschijnlijk iets minder, omdat je deze blog leest. Dus je wil misschien een websiteanalyse laten maken. Maar ben jij daar wel iets mee? Uiteraard wel. We beseffen dat je zelf geen website-expert bent, daarom proberen we alles zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen.

Onze marketingexperts maken duidelijke analyses waar je effectief iets mee bent.

Onze websiteanalyse kan je helpen om duidelijke, toepasbare inzichten te krijgen die verder gaan dan enkel technische details. Veel KMO’s maken de fout om zich te fixeren op SEO, terwijl er nog zoveel andere factoren zijn die de prestaties van je website beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de gebruiksvriendelijkheid van je site, 
  • de snelheid waarmee pagina’s laden, 
  • en hoe goed je website converteert. 

Stel je voor dat je website een hoge positie in Google heeft, maar traag laadt en bezoekers daardoor afhaken. Een goede analyse pakt al deze aspecten aan. En ja, sommige zaken zullen wat technischer zijn, maar dat kan je met je website bouwer bespreken. Of met ons, uiteraard! 

Website analyse stap 1: data en verkeer

Wij focussen in onze website analyses steeds eerst op je huidige situatie. Als je toegang hebt tot Google Analytics, kunnen we een schat aan informatie uit je gegevens halen. En nee, het gaat niet enkel om het aantal bezoekers dat je site krijgt. Het gaat om de kwaliteit van dat verkeer. 

  • Waar komen je bezoekers vandaan? 
  • Welke pagina’s bezoeken ze? 
  • Hoe lang blijven ze? 
  • En misschien wel het belangrijkste: waarom verlaten ze je website zonder iets te kopen of te doen? 
Website analyse met data van google analytics
Een goeie indicator van kwalitatief verkeer: hoe lang blijft men op je website plakken?

Waar wringt het schoentje? 

Het is verrassend hoe vaak bedrijven over het hoofd zien dat niet alle verkeer goed verkeer is. Stel je voor dat je een webshop hebt en je trekt veel bezoekers aan via een bepaalde campagne, maar niemand koopt iets. Dit kan betekenen dat je de verkeerde doelgroep aantrekt of dat je productpagina's niet overtuigend genoeg zijn. Door een gedetailleerde verkeersanalyse kunnen we precies bepalen waar de schoen wringt en hoe je dit kunt oplossen.

Website analyse stap 2: SEO

Tijdens een SEO-analyse gaan we kijken hoe goed je website presteert in zoekmachines, zoals een Google. SEO is tegenwoordig een modewoord, maar de meeste mensen begrijpen niet wat er allemaal bij komt kijken. 

Meer nog: heel vaak denkt men dat het gaat om ‘de juiste woorden gebruiken’. En dat klopt, maar de tijd dat je je zoekwoord 100x in’t wit op een witte achtergrond kon zetten, is helemaal gedaan. Of de oude SEO-tactiek "keyword stuffing", waarbij je zo vaak mogelijk je zoektermen gaat gebruiken. Dit werd te onnatuurlijk, en zulke teksten worden nu afgestraft. 

Keyword stuffing voorbeeld.
Deze oude SEO-techniek werkt nu niet meer. Gelukkig!

Het gaat niet alleen om het kiezen van de juiste zoekwoorden; het gaat om de hele technische structuur van je site. We kijken naar alle aspecten, van je domeinautoriteit tot de technische gezondheid van je website.

Belangrijke side note: zoekresultaten zijn voor iedereen anders. 

Aangezien jij veel op je eigen website zit, zal Google / Bing / … deze voor jou veel sneller tonen dan voor iemand anders.

Ga dus nooit uit van je eigen smartphone of computer om te testen hoe goed je website scoort. Gebruik steeds een andere. Of vraag het even na bij ons. Wij hebben daar wel wat trucjes voor.

Vraag gerust bij ons na 

Technische SEO-analyse 

Wat betekent "technische SEO analyse" in de praktijk? We controleren of je website goed gestructureerd is, of er gebroken links zijn die de ervaring van je bezoekers verpesten, en of je site snel genoeg laadt. Een trage website kan namelijk een groot negatief effect hebben op je zoekresultaten en de ervaring van je gebruikers. 

We kijken naar de sitemap, je robots, en je domeinautoriteit. Dit is allemaal technisch, maar wel belangrijk. Een sitemap bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de indexering van een website sneller gebeurt en bevordert zo de grotere organische vindbaarheid in Google. Je kan een sitemap bekijken als een plattegrond van je website. Het is een overzichtelijke lijst of structuur van alle pagina’s op je website.

Zoekwoord- en contentanalyse 

Bovendien bekijken we ook de relevantie en kwaliteit van je content (je zoekwoorden, je pagina's, je blogs, ...). Stel je voor dat je een bouwbedrijf hebt en je website vol staat met waardevolle informatie, maar technische fouten zorgen ervoor dat niemand je pagina's kan vinden. We geven je niet alleen een lijst met verbeterpunten, maar ook een concreet plan om je SEO te verbeteren. 

Website analyse met data uit google search console.
Indien mogelijk duiken we ook in je Google Search Console account. Die leert ons veel over je organische verkeer.

Website analyse stap 3: conversie

Wat is het echte doel van je website? Is het om informatie te verstrekken, leads te genereren, of producten te verkopen? Hoe duidelijker dit doel is, hoe beter we kunnen analyseren hoe goed je website converteert.

Conversie-analyse gaat niet alleen over het meten van het aantal verkopen of ingevulde contactformulieren. Het gaat om het hele proces dat een bezoeker doorloopt van het moment dat hij op je site landt tot het moment dat hij een gewenste actie onderneemt.

We analyseren bijvoorbeeld of je call-to-actions duidelijk en overtuigend genoeg zijn, of je checkout-proces eenvoudig en veilig is, en of er obstakels zijn die bezoekers ervan weerhouden om te converteren.

Een veelgemaakte fout is dat bedrijven te veel focussen op het aantrekken van verkeer zonder te kijken naar hoe ze dit verkeer kunnen omzetten in klanten

Zo zijn wij bijvoorbeeld experts in het koppelen van webshops en ERP-systemen. Door deze systemen naadloos te integreren, kunnen we niet alleen je operationele efficiëntie verbeteren, maar ook je omzet verhogen.

Lees meer over e-commerce

Team van marketingexperts in website analyses.

Is een websiteanalyse wel echt nodig?

Goeie vraag. Hangt eigenlijk eerder van jouw situatie af. Een betere vraag is: waarom wil je een websiteanalyse laten maken? 

  • Is dat omdat je twijfelt over je huidige website? 
  • Wil je graag je website naar het volgende niveau wilt brengen?  
  • Of is het omdat je eigenlijk aan het twijfelen bent over een nieuwe website?

Om eerlijk te zijn: in de meeste gevallen maken we niet per se een websiteanalyse, maar starten we ineens met een totaal nieuwe website. Een schone lei, die we helemaal bouwen volgens de regels van de kunst.

Of je nu streeft naar meer verkoop, leads, sollicitaties, of gewoon een sterkere merkpresentatie, wij zorgen ervoor dat je nieuwe website deze doelen bereikt.

We creëren verschillende soorten websites, op maat gemaakt voor jouw specifieke behoeften. Of het nu gaat om resultaatgerichte websites die zich richten op verkoop, branding, en leadgeneratie, of complexe websites met ERP-integratie die je bedrijfsprocessen digitaliseren en stroomlijnen. Onze webshops zijn ontworpen om zowel jou als je klanten een soepele ervaring te bieden, met handige koppelingen naar verzendplatformen en CRM-systemen.

Contacteer ons vrijblijvend

Michaël Daems

Laat je website analyseren door digital experts

Het is tijd om eerlijk te zijn: je website is niet zomaar een etalage, het is je belangrijkste verkooptool. Als je niet zeker weet of deze tool effectief genoeg is, loop je het risico om klanten en omzet mis te lopen. Een grondige websiteanalyse is geen luxe, maar een absolute noodzaak om je bedrijf te laten groeien. Wij hebben de expertise en ervaring om je online aanwezigheid maximaal te benutten.

Dus waarom wachten? Je klanten wachten al; zorg dat ze niet langer hoeven te wachten! 😉

Dit soort artikels in je mailbox ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en krijg onze blogartikels automatisch aan.

Deze site is beveiligd met Google reCAPTCHA. Privacy - Voorwaarden

Lees nog meer berichten

Dit is het stappenplan als je een website laat maken

Dit is het stappenplan als je een website laat maken

Tiger Inc maakt nu deel uit van MaesMedia

Tiger Inc maakt nu deel uit van MaesMedia

Website of webshop met ERP koppeling laten maken

Website of webshop met ERP koppeling laten maken

Hoe haal je meer conversies uit je website?

Hoe haal je meer conversies uit je website?

Websites op maat van brandweerzones en hulpverleningszones

Websites op maat van brandweerzones en hulpverleningszones

Wat is het verschil tussen UX en UI?

Wat is het verschil tussen UX en UI?