Stap 1: Zorg ervoor dat je vacaturetekst aanspreekt bij je potentiële kandidaat
Het begint allemaal bij de vacaturetekst. Onderschat dit nooit!
Een aantrekkelijke en pakkende vacaturetekst is essentieel om potentiële sollicitanten warm te krijgen voor jouw bedrijf. Bij MaesMedia hebben we ervoor gekozen om onze vacatureteksten luchtig en passend bij ons team te houden. Enkele tips.
- Start met het aanbod. Laat in de vacaturetekst duidelijk zien waarom iemand voor jouw bedrijf zou moeten kiezen. Zorg ervoor dat dit aanbod zich onderscheidt van dat van je concurrenten.
- Mensen die naar je vacature kijken, weten wel ongeveer wat de jobinhoud is. Dus start daar niet mee. Dan ben je ze misschien al kwijt. Een metser weet wat metsen is. Een content marketeer weet wat content marketing is.
Begin daarom niet met een opsomming van taken. Focus op de belangrijkste reden waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen.
- Maak je pagina leuk. Denk na over leuke andere zaken. Eventuele quotes van collega's, leuke foto's, welke teambuildings je doet. Denk eraan: jij zoekt een sollicitant. Maar jouw sollicitant is ook op zoek naar een bedrijf waar hij of zij zich goed kan voelen.
Bekijk ons eigen voorbeeld
- Wees creatief. Bij MaesMedia hebben we onze vacatureteksten ludiek en herkenbaar gemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen ons aanspreken op de originaliteit ervan.
Bij MaesMedia is ons aanbod helemaal geschreven met een ‘f'. Fun fact: ik word daar vaak over aangesproken door kennissen. “Ik zag jullie vacature, supertof gedaan!”.
Kijk dus zeker even naar je vacatures en maak de teksten nog beter! Of neem contact op met onze experts.
Stap 2: Je vacature promoten
Een aantrekkelijke vacaturetekst is slechts het begin. Om de juiste sollicitanten te bereiken, is het belangrijk om de vacature op de juiste kanalen te verspreiden. Hier volgen enkele tips:
- Gebruik de juiste kanalen. Plaats de vacature op de website van de VDAB en op je eigen bedrijfswebsite. Maak daarnaast gebruik van LinkedIn, waar je vaak snel resultaat kunt behalen. Vergeet niet om je collega's te vragen de vacature te delen.
- Zorg ervoor dat iedereen het gezien heeft! Creëer een pop-up op je website die de aandacht trekt van bezoekers. Hoewel dit als irritant kan worden ervaren, vergroot het wel de zichtbaarheid van je vacature.
- Doe aan social media advertising. Bij MaesMedia hebben we gemerkt dat het plaatsen van social media advertenties het meeste resultaat oplevert. Dit stelt ons in staat om een breder publiek te bereiken en potentiële sollicitanten aan te trekken die anders onze vacature wellicht niet hadden gezien.
Stap 3: Sollicitatiegesprekken met een twist
Het voeren van sollicitatiegesprekken is een kans om potentiële werknemers te leren kennen en te beoordelen of ze passen bij jouw bedrijfscultuur. Bij MaesMedia proberen we een stapje verder te gaan en het sollicitatieproces ook voor de sollicitant leuk te maken. Hierbij enkele ideeën die je kunt overwegen:
- Creëer een positieve sfeer: Zorg ervoor dat het sollicitatiegesprek een vriendelijke en ontspannen sfeer heeft. Dit helpt de sollicitant om zich op zijn gemak te voelen en authentieke antwoorden te geven. Ik start bijvoorbeeld altijd met een korte presentatie over MaesMedia. Kandidaten moeten in't begin dus enkel luisteren en korte vragen beantwoorden, je ziet de eventuele stress verdwijnen.
- Geef de sollicitant de mogelijkheid om vragen te stellen over jouw bedrijf en de functie.
- Laat het hele sollicitatieproces ook niet té lang duren. Ben je zeker van een kandidaat, ga er dan voor!
Stap 4: De keuze maken
Het ontvangen van sollicitaties is de eerste stap, maar nu moet je de juiste keuze maken. Daar kan ik je spijtig genoeg niet mee helpen! Met extra tips ivm employer branding wél!
Neem de tijd om alle ontvangen sollicitaties zorgvuldig te evalueren en selecteer de kandidaten die het beste passen bij de vereisten en je eigen bedrijfscultuur. Bonne chance!
Disclaimer
Deze blogpost is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen voor deze specifieke vacature binnen MaesMedia. Resultaten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan:
- functie,
- bekendheid van bedrijf,
- image van je bedrijf,
- je website,
- je vacaturetekst,
- je concurrentie,
- je markt,
- ...